Setiap
orang akan mengalami keadaan di mana graf memori akan berkurangan dari semasa
ke semasa. Ia kesan sampingan yang normal berpunca daripada stres belajar,
tekanan kerja dan kemungkinan besar akibat daripada peningkatan usia.
Penumpulan memori yang serius mungkin juga disebabkan oleh dementia (penyakit
Alzheimer atau salah satu bentuk penyakit nyanyuk- kemerosotan fungsi otak yang
mengganggu kegiatan harian normal), memori berkurangan dapat dikembalikan
dengan mengambil makanan untuka minda antaranya:
Buah-buahan,
sayur-sayuran, kekacang dan makanan kaya anti-oksidan:
Sel otak yang dipanggil neuron mudah terdedah kepada pengoksidaan hasil
daripada radikal bebas. Anti-oksidan yang boleh ditemui dalam kebanyakan
buah-buahan, sayuran, kekacang, biji-bijian yang membantu meneutralkan radikal
bebas. Apabila anda mengambilnya dalam kuantiti yang cukup, ia akan member
perlindungan kepada bahagian-bahagian otak termasuk hippocampus(pusat memori).
Beri Biru:
Dapat meningkatkan isyarat
neuron yang membawa mesej yang lebih baik di antara sel saraf. Setengah cawan
setiap hari dapat membekalkan khasiat sepanjang hari.
Telur:
Salah
satu makanan yang mengandungi kaolin, kompoun yang seakan-akan vitamin yang
dipelukan sel untuk berfungsi dengan betul. Telur sangat penting diambil oleh
golongan ibu mengandung kerana ia membantu proses pembesaran otak anak dalam
kandungan mereka.
Bawang Putih:
Mampu
mengekalkan fungsi otak dan membantu menurunkan kadar kolestrol, tekanan darah
tinggi serta mengurangkan radang. Tiga faktor yang berkaitan dengan masalah
jantung dan dementia. Untuk khasiatnya, makan seulas bawang setiap hari.
Epal:
Membantu
daya ingatan kerana epal mengandungi quercetin dan anti-oksidan terutama pada
bahagian kulitnya. Kandungan anti-oksidan yang tinggi pada sebiji epal
dipercayai lebih efektif daripada vitamin C dan ia mengandungi sel otak
daripada kerosakan akibat pengoksidaan tubuh. Sebiji epal sehari cukup untuk
menampung keperluan harian.
Kayu Manis:
Kayu manis secara saintifiknya dapat membantu otak untuk berfungsi dengan lebih
baik. Kajian mendapati bahawa mengunyah gula-gula getah berperisa kayu manis
dapat menambahkan daya ingatan jika sedang menghafal sesuatu jika dibandingkan
dengan pengambilan gula-gula berperisa yang lain. Kayu manis dikatakan dapat
menguatkan daya ingatan otak sekiranya ditambah pada masakan. Kayu manis doleh
diambil dalam menu yang mudah seperti ditambah pada hirisan buah-buahan, bijian
sarapan pagi, roti gandum, kopi dan juga sup.
Multi vitamin &
Mineral:
Otak merupakan organ tubuh yang kompleks dan memerlukan penjagaan rapi walaupun
tadak dapat dilihat. Sebagai tambahan, ambil makanan ini untuk memastikan otak
anda mendapat bekalan serta nutrient yang diperlukan yang mungkin tidak boleh
didapati daripada makanan lain.
Zat Besi:
Darah manusia memerlukan
zat besi yang mencukupi untuk membantu menyampaikan bekalan oksigen ke otak.
Mereka yang kekurangan zat besi atau masalah anaemia (masalah darah) biasanya
mempunyai kebarangkalian untuk menghidapi penyakit hilang ingatan. Keperluan
yang disyorkan adalah 18mg bagi lelaki dan wanita. Jika anda menghidapi masalah
darah, dapatkan bantuan doctor untuk mengesan masalah yang mungkin dapat
diselamatkan daripada bertukar menjadi masalah yang lebih besar.
Teh:
Satu kajian yang dijalankan
mendapati bahawa kandungan anti-oksidan dalam teh hitam dan hijau dapat
menghalang pembentukan plak yang membesarkan lagi kemungkinan seseorang untuk
mendapat penyakit dementia. Kajian juga menyarankan the dapat menghalang pembentukan
protein yang melemahkan komunikasi antara neuron dan sekali gus menenggelamkan
saluran memori otak. Sebaik-baiknya minum beberapa cawan teh sehari untuk
menambahkan bilangan anti-oksidan yang hilang.
Sumber: Fokus SPM, Bil. 119, Jun 2011.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.